USP 1
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 300 €

Λιάτικο

Κωδικός Προϊόντος: Λιάτικο

Περιγραφή

Περιοχές καλλιέργειας

Ερυθρή ποικιλία καλλιεργούμενη στους νομούς Ηρακλείου, Λασιθίου, Ρεθύμνης και Χανίων, και σποραδικά στις νότιες Κυκλάδες και την Κεφαλονιά. Αναφέρθηκε ότι η ποικιλία Αλεάτικο που καλλιεργείται στην Ιταλία είναι ίδια με το Λιάτικο της Κρήτης. Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι οι δύο ποικιλίες εμφανίζουν αρκετές μορφολογικές διαφορές ώστε να υποστηριχθεί η άποψη ότι πρόκειται για την ίδια ποικιλία.

Φυτό

Είναι ζωηρό, εύρωστο, γόνιμο, πολύ παραγωγικό, μέτρια ανθεκτικό στον περονόσπορο και την ξηρασία και ευαίσθητο στην όξινη σήψη, το καρούλιασμα των φύλλων και το μολυσματικό εκφυλισμό. Παρουσιάζει καλή συγγένεια με τα περισσότερα υποκείμενα που έχουν χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν, καθώς και με αυτά που χρησιμοποιούνται σήμερα σρτην Ελλάδα. Διαμορφώνεται σε κύπελλο και γραμμικό αμφίπλευρο κορδόνι (Royat) και δέχεται κλάδεμα, κοντό στα 2 μάτια. Ευδοκιμεί σε εδάφη βαθιά αργιλασβεστώδη. Ξεκινά τη βλάστηση στα μέσα του Μάρτη και ωριμάζει πρώιμα (εξ ου και η ονομασία της), μέσα στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου. Κάθε καρποφόρα κληματίδα φέρνει δύο σταφύλια μέτρια, που ξεπερνούν τα 300 gr,, απλά, κυλινδρικά ως κυλινδροκωνικά, σχετικά πυκνόρραγα, που κόβονται δύσκολα από την κληματίδα. Οι ράγες είναι μέσου μεγέθους, 2,3 gr,, σφαιρικές, με φλοιό λεπτό, κυανομέλανου χρωματισμού και σάρκα άχρωμη, μαλακή, εύχυμη, γλυκιά, με 1-3 μεγάλα γίγαρτα.

Προϊόν

Το Λιάτικο δίνει ερυθρά, ξηρά κρασιά, υψηλόβαθμα, μέτριας οξύτητας, αρωματικά, που υστερούν όμως σε χρώμα, καθώς και θαυμάσια γλυκά κρασιά. Είναι η ποικιλία από την οποία παράγοναι τα ξηρά και γλυκά κρασιά με Ονομασία Προελεύσεως "Σητεία", τα γλυκά κρασιά με Ονομασία Προελεύσεως "Δάφνες", καθώς και ορισμένοι Τοπικοί Οίνοι, σε ανάμειξη με άλλες ποικιλίες (Ηρακλειώτικος, Κρητικός, Λασιθιώτικος).

* Στους κρητικούς αμπελώνες σποραδικά απαντώνται οι παραλλαγές ψιλόρρωγο ή λιανόρρωγο Λάτικο, με σταφύλια διπλά που μοιάζουν πολύ με αυτά της σταφιδαμπέλου, αραιόρραγο Λιάτικο με ανομοιόμορφου μεγέθους ράγες και η παραλλαγή Κοτσιφολιάτικο με φύλλα ανοιχτότερου πράσινου χρωματισμού και ράγες ερυθρορόδινου χρωματισμού. Οι δύο τελευταίες παραλλαγές οφείλονται πιθανότατα στην ύπαρξη ιών. 
  • Βοήθεια - Τηλεφωνικές Παραγγελίες, Δευτέρα-Σάββατο 8:00-19:00 στο 2105621667
Μεταφορικά
Αποστολή σε 1-3 μέρες
Πόντοι Gardenia Club
Αγοράζοντας 1 από το συγκεκριμένο προϊόν κερδίζεις 0 πόντους

Σας προτείνουμε

Αγγελική πανασέ (Πιττόσπορο ποικιλόχρωμο)

Αγγελική πανασέ (Πιττόσπορο ποικιλόχρωμο)

 Αγγελική πανασέ (Πιττόσπορο ποικιλόχρωμο) Pittosporum tobira var. variegatum Ποικιλία πιττόσπορου με χρώμα φύλλων βαθυπράσινο με λευκές-κρεμ παρυφές.

Αγγελική νάνα (Πιττόσπορο νάνο)

Αγγελική νάνα (Πιττόσπορο νάνο)

Pittosporum tobira var. Wheeler s Dwarf Θάμνος αειθαλής, ύψους 30-70 εκατοστών με σφαιρική κόμη και φύλλα δερματώδη γυαλιστερά. Κατάλληλο για δημιουργία μπορντούρας ανάλογων εδαφοκλιματικών απαιτήσεω...

Αγγελική μικρόφυλλη (Πιττόσπορο μικρόφυλλο)

Αγγελική μικρόφυλλη (Πιττόσπορο μικρόφυλλο)

 Αγγελική μικρόφυλλη (Πιττόσπορο μικρόφυλλο) Pittosporum heterophyllum Θάμνος αειθαλής, ύψους 1-1,5 μέτρου, με πυκνή βλάστηση και φύλλα μικρά, δερματώδη, γυαλιστερά. Ανθίζει Απρίλιο-Μάιο με άνθη...

Αγγελική (Πιττόσπορο)

Αγγελική (Πιττόσπορο)

Pittosporum tobira  Θάμνος αειθαλής, ύψους 2-4 μέτρων, με πυκνή βλάστηση και φύλλα δερματώδη γυαλιστερά. Άνθη λευκοκίτρινα αρωματικά, εμφανιζόμενα Απρίλιο-Ιούνιο. Φυτό ιδιαίτερα ανθεκτικό στα στ...

Aβούτυλο ραβδωτό πανασέ

Aβούτυλο ραβδωτό πανασέ

 Aβούτυλο ραβδωτό πανασέ Abutilon striatum var. Thompsonii Ποικιλία του Abutilon striatum με φύλλα που φέρουν στο έλασμά τους άφθονες κίτρινες κηλίδες και άνθη πορτοκαλί χρώματος.

Aβούτυλο ραβδωτό (Καμπανούλα)

Aβούτυλο ραβδωτό (Καμπανούλα)

Abutilon striatum Θάμνος αειθαλής, γρήγορης ανάπτυξης που φθάνει τα 2-3 μέτρα ύψος. Ανθίζει συνέχεια από τον Απρίλιο μέχρι τον Οκτώβριο με άνθη πορτοκαλοκίτρινα με κόκκινες γραμμές, κρεμάμενα καμπανο...