USP 1
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 300 €

28 Δεκεμβρίου, 2014

Μπαλκόνια και αίθρια μετά το χειμώνα

Μπαλκόνια και αίθρια μετά το χειμώνα

Δεν έχει δοθεί προσοχή στις περιοχές των μπαλκονιών και των αυλών για πολύ καιρό. Στη διάρκεια του κρύου χειμώνα, μας αρκούσε να ζούμε σε ένα ζεστό και βολικό μέρος στο εσωτερικό του σπιτιού και, εξάλλου, δεν γινόταν και τίποτα ιδιαίτερο στον κήπο.


Τώρα, όμως, που ο καιρός ζεσταίνει και σιγά σιγά έρχεται η άνοιξη, χαιρόμαστε που μπορούμε να ξεμυτίσουμε ξανά από το σπίτι. Ωστόσο, ο χειμώνας δεν πέρασε απαρατήρητος. Άφησε τα ίχνη του στους κήπους, τα αίθρια και τα μπαλκόνια μας. Για να εξαλείψετε εντελώς τα σημάδια του χειμώνα, πρέπει να κάνετε λίγες βελτιώσεις εδώ κι εκεί και κάποιες εργασίες ανακαίνισης.
Τι μπορεί να γίνει για τους λεκέδες σκουριάς, τις ζημιές στο έδαφος, τα έπιπλα κήπου και τα παντζούρια λόγω καιρικών συνθηκών και τις προσβολές βρύων στα αίθρια; Θα θέλαμε να σας προσφέρουμε μερικές συμβουλές για να αντιμετωπίσετε αυτού του είδους τα προβλήματα εύκολα και γρήγορα.
Καθώς περπατάτε στο αίθριο ή το μπαλκόνι σας, μπορεί να προσέξετε ορισμένα σημεία που έχουν προσβληθεί από βρύα και λειχήνες μετά το μακρύ χειμώνα. Ακόμα κι αν αυτή η πρασινωπή πατίνα δίνει μια μεσογειακή αίσθηση, συχνά δεν είναι ευπρόσδεκτη στις αυλές. Εκτός από το ότι η αυλή δείχνει βρόμικη, είναι και επικίνδυνη, γιατί είναι εύκολο να γλιστρήσετε σε πλάκες που είναι καλυμμένες με βρύα ή λειχήνες.
Το ερώτημα είναι, λοιπόν, πώς θα επιλύσετε το πρόβλημα. Θα επιλέξετε ένα γενικά πολύ αποτελεσματικό, αλλά συχνά βλαβερό χημικό προϊόν ή θα διαλέξετε μια πιο φιλική για το περιβάλλον εναλλακτική λύση; Η ζημιά στα δάπεδα μπορεί να επισκευαστεί χρησιμοποιώντας ελαστικό στόκο. Οι χημικές ουσίες δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται σε ξύλινα δάπεδα, καθώς το ξύλο είναι εξαιρετικά ευαίσθητο και μπορεί να προκληθεί μόνιμη ζημιά από τέτοιες εφαρμογές. Σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι καλύτερα να χρησιμοποιείτε τις παλιές, δοκιμασμένες, σπιτικές μεθόδους. Λαδώστε ή πλύνετε το ξύλο μετά τον καθαρισμό. Η στεγανοποίηση δεν συνιστάται, γιατί το ξύλο πρέπει να αναπνέει.
Το πρασίνισμα αποτρέπεται από την αρχή, εάν επιλέξετε τις σωστές πέτρες. Ο γρανίτης, για παράδειγμα, είναι λιγότερο επιρρεπής στο πρασίνισμα. Όταν πλακοστρώνετε ένα νέο αίθριο, πρέπει να φροντίσετε να υπάρχει μια μικρή κλίση, έτσι ώστε το νερό να μπορεί να αποστραγγίζει και να μην λιμνάζει.
Εάν εμφανιστούν ανεπιθύμητα φυτά ανάμεσα στα κενά την άνοιξη, η φωτιά είναι ένας καλός τρόπος για να καταπολεμήσετε αυτό το πρόβλημα μακροπρόθεσμα. Η προσβολή θα αυξηθεί ελαφρώς στην αρχή, αλλά, εάν επαναλάβετε τη διαδικασία μερικές φορές, θα απαλλαγείτε σύντομα από το πρόβλημα.
Όταν βλέπετε την κατάσταση των επίπλων κήπου στο τέλος του χειμώνα, μπορεί να χάσετε απότομα την επιθυμία σας να καθίσετε έξω στον ανοιξιάτικο κήπο σας. Τα έπιπλα από τικ και άλλα σκληρά ξύλα είναι πολύ ευαίσθητα στο φως του ήλιου και την υγρασία. Το αποτέλεσμα αυτών των παραγόντων είναι το γκριζάρισμα. Οι λειχήνες μπορούν να αφαιρεθούν από τα έπιπλα κήπου χρησιμοποιώντας χυμό λεμονιού ή ξύδι. Ωστόσο, για μόνιμη προστασία, συνιστάται η εφαρμογή λαδιού για σκληρό ξύλο. Τα έπιπλα από μαλακό ξύλο πεύκου θα πρέπει να βουρτσίζονται πρώτα με μια σκληρή βούρτσα. Εάν η προσβολή είναι ήδη σε προχωρημένο στάδιο, μπορείτε να τρίψετε με γυαλόχαρτο το ξύλο ώσπου να ξαναγίνει υγιές και κατόπιν να το αλείψετε με τερεβινθέλαιο ελάτης ή έλαιο πεύκου.
Για να επαναφέρετε τα κάγκελα του μπαλκονιού που έχουν σκουριάσει στην προηγούμενη γυαλιστερή τους κατάσταση, μπορείτε πρώτα να καθαρίσετε την επιφάνεια με μια συρμάτινη βούρτσα. Μια παλιά σπιτική συνταγή για την αφαίρεση της σκουριάς είναι να χρησιμοποιήσετε ζεστό νερό και χυμό λεμονιού. Ωστόσο, αυτή η μέθοδος δεν κρατάει πολύ. Για να αντιμετωπίσετε τη σκουριά μακροπρόθεσμα, μπορείτε να αλείψετε με αντισκωρικό αστάρι τις σκουριασμένες περιοχές και κατόπιν να βάψετε τα κάγκελα με δύο χέρια μπογιά.
Πρέπει πάντα να διασφαλίζετε ότι εφαρμόζετε στα δάπεδα, τα κάγκελα και τα έπιπλα φιλικά προς το περιβάλλον προϊόντα με σφραγίδα TÜV, ιδίως αν υπάρχουν παιδιά στο σπίτι.