USP 1
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 300 €

27 Απριλίου, 2018

Καλλιεργητικές οδηγίες για τον βασιλικό

Καλλιεργητικές οδηγίες για τον βασιλικό

Γνωριμία με το βασιλικό!
Ocimum basilicum οικ. Lamiaceae
Η καταγωγή του είναι από την Ινδία και το Ιράν και σήμερα καλλιεργείται σε πολλές περιοχές του κόσμου. Η ονομασία "βασιλικός" του αποδόθηκε καθώς, σύμφωνα με θρύλο, φύτρωσε στο σημείο όπου ο Μέγας Κωνσταντίνος και η μητέρα του Αγία Ελένη ανακάλυψαν τον Τίμιο Σταυρό. Τα φύλλα του είναι πράσινα (έντονα ή σκούρα σε ορισμένες ποικιλίες) και τα άνθη του είναι μικρά και λευκά ή λευκορόδινα.

Στο εμπόριο κυκλοφορούν διάφορες ποικιλίες που διακρίνονται για το μέγεθος των φύλλων (μικρόφυλλες και πλατύφυλλες). Ο βασιλικός καλλιεργείται ως καλλωπιστικό φυτό σε γλάστρες και κήπους και τα φύλλα του χρησιμοποιούνται αποξηραμένα ως καρύκευμα στη μαγειρική και ως αφέψημα (διώχνει τους νευρικούς πονοκεφάλους και ανοίγει την όρεξη).

Συμβουλές καλλιέργειας
Πολλαπλασιάζεται κυρίως με σπόρο και προτιμά ζεστά μέρη και ηλιόλουστα. Φυτέψτε σε καλά στραγγιζόμενα εδάφη, πλούσια σε οργανική ουσία. Eπειδή έχει μεγάλη βλαστική ανάπτυξη ο βασιλικός, χρειάζεται αρκετό νερό. Η συχνότητα του ποτίσματος εξαρτάται από το είδος του εδάφους, (αμμώδες, πηλώδες, αργιλώδες). Στα αμμώδη εδάφη η άρδευση πρέπει να γίνεται συχνότερα. Τις πολύ θερμές ημέρες το πότισμα πρέπει να γίνεται ανά δεύτερη ημέρα. Κατά μέσο όρο, οι αρδεύσεις γίνονται κάθε 5-10 ημέρες και πρέπει να σταματούν 4-5 ημέρες πριν από κάθε συλλογή των φύλλων.

Συγκομιδή
Ο βασιλικός αναβλαστάνει πολύ γρήγορα και έτσι κάνουμε πολλές φορές συγκομιδή. Μαζεύουμε τα φύλλα από τις κορυφές, με προσοχή όμως, για να μην τραυματίσουμε τους βλαστούς και μαυρίσουν τα φύλλα. Δεν αφαιρούμε όλα τα φύλλα από ένα σημείο ή μονόπλευρα, γιατί το φυτό εξασθενείται. Ο βασιλικός όταν αρχίσει να βγάζει λουλούδια, παύει να βγάζει φύλλα, οπότε μόλις δούμε να βγάζει άνθη τα αφαιρούμε αμέσως.
Πηγή: www.gemma.gr