USP 1
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 300 €

27 Δεκεμβρίου, 2014

Καλλιεργητικές οδηγίες για το ραπάνι

Καλλιεργητικές οδηγίες για το ραπάνι

Γνωριμία με τα ραπανάκια!
Raphanus sativus parvus
Πολύχρωμα και τραγανά, τα ραπανάκια είναι πολύ δημοφιλή στις σαλάτες μας! Η καλλιέργεια τους είναι γρήγορη και εύκολη. Οι νέοι και επιδέξιοι κηπουροί ανταμείβονται πολύ γρήγορα για τη προσπάθεια τους, με συγκομιδή σε μόλις 30-40 μέρες! Καταλαμβάνουν λίγο χώρο στον κήπο μας και πολλές φορές αποτελούν δείκτη για την καλλιέργεια άλλων λαχανικών πχ. Καρότα.


Σπορά
Η σπορά μπορεί να γίνει όλες τις εποχές του χρόνου, κυρίως όμως σπέρνονται από Φεβρουάριο-Μάιο και από Αύγουστο-Νοέμβριο.
Αποφεύγουμε να καλλιεργήσουμε κατά τους θερινούς μήνες, γιατί την εποχή αυτή παράγονται γογγυλόριζες (η ρίζα του ραπανιού) που γρήγορα αποκτούν σπογγώδη υφή και δεν έχουν ιδιαίτερη αξία.
Πριν τη σπορά, κάνουμε καλή κατεργασία στο έδαφος (σκαλίσματα) και φροντίζουμε να μη δημιουργηθεί κρούστα στην επιφάνεια του εδάφους γιατί αυτή θα εμποδίσει την έξοδο του τρυφερού, νεαρού βλαστού.
Φυτεύουμε σε βάθος 1,5-2 cm και αφήνουμε αποστάσεις 10-20 cm επί της γραμμής και 3-5 cm μεταξύ των φυτών.
Με διαδοχική φύτευση ανά δύο εβδομάδες, θα συγκομίζουμε φρέσκα ραπανάκια για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα!
Κλίμα
Δεν ανέχονται τη ξηρασία και προτιμούν τα ήπια δροσερά κλίματα.
Kαλλιεργητικές φροντίδες
Για γρήγορη ανάπτυξη και ηπιότερη γεύση ποτίζουμε τακτικά..Ξεχορταριάζουμε αν είναι απαραίτητο.
Συγκομιδή
Η συγκομιδή πραγματοποιείται πριν αποκτήσει το ραπανάκι το τελικό του μέγεθος (διαφορετικά μπορεί να δημιουργηθούν ρωγμές στο εσωτερικό της ρίζας και η σάρκα να χάσει μέρος της τραγανότητας και της γεύσης της) και πριν την έναρξη της άνθισης (αλλιώς η ρίζα του αποκτά σπογγώδη υφή).
Πηγή: www.gemma.gr