USP 1
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 300 €

27 Αυγούστου, 2018

Καλλιεργητικές οδηγίες για το καρπούζι

Καλλιεργητικές οδηγίες για το καρπούζι

Γνωριμία με το καρπούζι!
Citrulus vulgaris οικ. Cucubitaceae
H καρπουζιά είναι φυτό της Κεντρικής & Νότιας Αφρικής. Ωμό σαν φρούτο είναι διουρητικό και χωνευτικό χωρίς πολλές θερμίδες. Xρειάζεται υψηλές θερμοκρασίες και άφθονο χώρο για να απλώνεται! Επιλέξτε τη σωστή ποικιλία σύμφωνα με το γούστο σας.


Συμβουλές σποράς
Μπορεί να πολλαπλασιαστεί με σπόρο είτε απ’ ευθείας είτε σε γλαστράκια διαφόρων τύπων και να ακολουθήσει μεταφύτευση. Σε απ’ ευθείας σπορά τοποθετούνται 4-6 σπέρματα/θέση και αραιώνονται μετά σε 1-2 φυτά. Η άριστη θερμοκρασία βλάστησης είναι 24-35 °C.
Συμβουλές μεταφύτευσης
Όταν η ανάπτυξη είναι κατακόρυφη και γίνεται υποστύλωση αφήνουμε αποστάσεις 1x0.5 m και όταν είναι οριζόντια 2-4 m x 0.5-1.5 m. Με το κατακόρυφο σύστημα παρέχεται η δυνατότητα φύτευσης μεγαλύτερου αριθμού φυτών.
Καλλιεργητικές φροντίδες
Γενικά, η καρπουζιά είναι απαιτητική σε νερό. Η ποσότητα και η συχνότητα του ποτίσματος εξαρτάται από τον τύπο του εδάφους, τις θερμοκρασίες που επικρατούν και το μέγεθος των φυτών. Στην περίπτωση που γίνει υποστύλωση, στερεώνουμε ένα σπάγγο κοντά στη βάση του φυτού ή επί του φυτού και το άλλο άκρο δένεται σε οριζόντιο σύρμα που βρίσκεται σε ύψος 1,8-2 m πάνω από τη γραμμή φύτευσης του φυτού. Το κεντρικό στέλεχος του φυτού περιτυλίσσεται και στερεώνεται πάνω στο σπάγγο, καθώς αναπτύσσεται το φυτό. Οι καρποί που αναπτύσσονται μεταγενέστερα λόγω του μεγάλου βάρους τους, υποστυλώνονται με τη σειρά τους σε τετράγωνα δίχτυα, που στερεώνονται στο οριζόντιο σύρμα που στηρίζει και το φυτό. Τα δίχτυα πρέπει να είναι μεγάλα (50x50 cm συνήθως) για να μπορέσουν να χωρέσουν όταν ο καρπός πάρει το τελικό μέγεθος του μέγεθος. Η συγκομιδή γίνεται 3-4,5 μήνες μετά τη σπορά, ανάλογα με την ποικιλία. Η αναγνώριση του ώριμου καρπού για τη συγκομιδή δεν είναι εύκολη υπόθεση. Μπορείτε να λάβετε υπόψη σας τα παρακάτω ενδεικτικά κριτήρια για την ωριμότητα: α. Όταν χτυπάται ο καρπός, ο ήχος να είναι βαρύς και όχι μεταλλικός β. Όταν πιέζεται ανάμεσα στα χέρια, να ‘’τρίζει’’ εσωτερικά γ. Να αποσπάται ο καρπός εύκολα από τον ποδίσκο δ. Να γίνει δοκιμαστική συγκομιδή από διάφορα σημεία της καλλιέργειας ε. Να αποσπάται ο φλοιός εύκολα με το νύχι.
Πηγή: www.gemma.gr