USP 1
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 300 €

28 Δεκεμβρίου, 2014

Φθινοπωρινό φύλλωμα - τί πρέπει να κάνουμε;

Φθινοπωρινό φύλλωμα - τί πρέπει να κάνουμε;

Όταν τα δέντρα χάνουν σιγά σιγά τον λαμπερό φθινοπωρινό τους μανδύα και το έδαφος καλύπτεται σιγά σιγά από πολύχρωμα φύλλα, το ερώτημα είναι "Τι να κάνω με όλο αυτό το φύλλωμα; Να το αφήσω απλώς εκεί πού είναι ή πρέπει να το απομακρύνω;"


Τα υγρά φύλλα είναι επικίνδυνα αν μείνουν πεσμένα σε αίθριο ή πλακόστρωτες αυλές, επειδή σχηματίζουν ένα ολισθηρό καφέ χαλί. Για το λόγο αυτό, τα φύλλα θα πρέπει να σκουπίζονται από όλα τα μονοπάτια.
Τα πεσμένα φύλλα θα πρέπει επίσης να απομακρύνονται από τα τρυφερά βλαστάρια, το γρασίδι, τα αειθαλή φυτά και το γκαζόν αφού τα φυτά μπορεί να σαπίσουν από τα υγρά φύλλα. Η έλλειψη φωτός έχει ως αποτέλεσμα να εμφανιστούν άσχημες καφετιές κηλίδες στο γκαζόν.
Ωστόσο, τα φύλλα δεν είναι παντού ανεπιθύμητα. Μπορούμε να αφήσουμε να συσσωρευτεί ένα στρώμα μέχρι 10 εκατοστά κάτω από τα δέντρα, τους θάμνους, τη χαμηλή βλάστηση και σε καθαρισμένα παρτέρια λουλουδιών και λαχανικών, για παράδειγμα. Ιδανικά, τα φύλλα θα πρέπει να στοιβάζονται απαλά χρησιμοποιώντας μια τσουγκράνα κήπου και να καλύπτονται με λίγο χώμα, έτσι ώστε να μην τα παίρνει ο αέρας και ταυτόχρονα η διαδικασία αποσύνθεσης να επιταχύνεται. Ακολουθώντας αυτά τα βήματα, θα βοηθήσετε να σχηματιστεί γρήγορα φρέσκος, πλούσιος χούμος, που θα βοηθήσει τα φυτά να ανθίσουν σε όλο τους το μεγαλείο την επόμενη άνοιξη. Τα φύλλα των ανθοφόρων θάμνων και των καρποφόρων φυτών που σαπίζουν γρήγορα είναι τα πιο κατάλληλα για αυτήν τη διαδικασία, που είναι γνωστή ως λιπασματοποίηση. Με αυτή την εξαιρετικά λογική μέθοδο χρήσης μεγάλων ποσοτήτων φύλλων, οι θρεπτικές ουσίες στα φύλλα και τα κομμένα κλαριά λειτουργούν ως οικολογικά λιπάσματα. Ένα στρώμα φύλλα πάνω από τα φυτά τα διατηρεί ζεστά και μονωμένα και τα προστατεύει από τις χαμηλές θερμοκρασίες. Μην ξεχνάτε να αφαιρείτε τα φύλλα που έχουν απομείνει την άνοιξη, όμως, για να επιτρέπετε στα φυτά να έχουν επαρκή καθαρό αέρα και φως.
Μια άλλη καλή ιδέα για την ανακύκλωση των φύλλων είναι να φτιάξετε φωλιές για τους σκαντζόχοιρους. Με την ενέργεια αυτή, θα συνεισφέρετε στην προστασία αυτών των ζώων, καθώς οι σκαντζόχοιροι είναι ήδη στον κατάλογο των ειδών που κινδυνεύουν από εξαφάνιση σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, κυρίως λόγω του συστηματικού καθαρισμού των κήπων, που δεν επιτρέπει στους σκαντζόχοιρους να φτιάξουν φωλιές και να βρουν καταφύγιο.
Γιατί, λοιπόν, να μην φτιάξετε ένα μικρό σωρό από φύλλα και λεπτά κλαδιά; Αυτό το μικρό ζώο, που είναι δραστήριο το σούρουπο και στη διάρκεια της νύχτας, σίγουρα θα σας το ανταποδώσει. Κάμπιες, γαιοσκώληκες, αράχνες και σαλιγκάρια κατέχουν τις πρώτες θέσεις στο διαιτολόγιο αυτού του μικρού βοηθού του κηπουρού. Επομένως οι σκαντζόχοιροι μπορούν να σας βοηθήσουν να διατηρήσετε ένα μέρος του κήπου σας καθαρό από έντομα και σκαθάρια. Και επειδή οι σκαντζόχοιροι δεν αγαπούν τα λαχανικά, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για τα παρτέρια σας με τα φρούτα ή τα λαχανικά!
Συνεπώς, τα φθινοπωρινά φύλλα δεν είναι απλώς άβολα απορρίμματα που πρέπει να απομακρύνουμε από τους κήπους μας. Στην πραγματικότητα, ισχύει ακριβώς το αντίθετο: Με τις κατάλληλες συμβουλές και τεχνάσματα, μπορείτε να εξοικονομείτε πολλά χρήματα από χούμο και λιπάσματα και θα διαδραματίζετε ενεργό ρόλο στην προστασία των ζώων, προσφέροντας στους σκαντζόχοιρους ένα άνετο σπιτικό.