USP 1
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 300 €

27 Δεκεμβρίου, 2014

Καλλιεργητικές οδηγίες για την πιπεριά

Καλλιεργητικές οδηγίες για την πιπεριά

Γνωριμία με τη πιπεριά
Capsicum annuum οικ. Solanaceae
H πιπεριά καλλιεργείται σήμερα σε μεγάλες εκτάσεις στις εύκρατες και τροπικές ζώνες, κυρίως για τον καρπό της που χρησιμοποιείται σαν λαχανικό ή μπαχαρικό (σπόροι). Οι νωπές γλυκές πιπεριές αποτελούν πλούσια πηγή βιταμινών, ιδιαίτερα σε βιταμίνη C. Οι αποξηραμένες πιπεριές που έχουν έντονα καυτερή γεύση, είναι πλούσιες σε βιταμίνη A.

Μερικές χρησιμοποιούνται και σαν καλλωπιστικές. Όπως η τομάτα και η μελιτζάνα, η πιπεριά είναι πολυετής στις τροπικές χώρες και μονοετής στις εύκρατες περιοχές πχ. Ελλάδα. Στην αγορά οι ποικιλίες της πιπεριάς διαφέρουν σε μεγέθη, χρώματα αλλά και γεύση (γλυκές ή πικάντικες).
Συμβουλές σποράς
Για τη σπορά πρέπει να διαλέξουμε ένα ηλιόλουστο σημείο με έδαφος αφράτο, που στραγγίζει εύκολα. Τα νεαρά φυτά που θα εκπτυχθούν, χρειάζονται ήλιο τουλάχιστον 12 ώρες ημερησίως. Έτσι αποφεύγουμε το σάπισμα των ευαίσθητων ριζών της πιπεριάς. Καθαρίζουμε από τυχόν ζιζάνια το χώρο, ώστε να μην ‘πνίξουν’ αργότερα τη καλλιέργεια μας. Απομακρύνουμε τυχόν πετρούλες από το χώμα και σπάμε αν έχουν δημιουργηθεί συσσωματώματα. Η προετοιμασία του χώματος ολοκληρώνεται με την ενσωμάτωση λιπάσματος πλούσιο σε οργανική ουσία. Ενημερωθείτε για τις ποικιλίες που θέλετε να καλλιεργήσετε διότι ανάλογα το είδος διαφέρει ο χρόνος ωρίμανσης. Αυτές που αργούν περισσότερο είναι οι καυτερές (12 εβδομάδες). Έχετε υπ’ όψιν πως οι καυτερές ποικιλίες χρειάζονται μπορούν να φυτευτούν πιο πυκνά από τις γλυκές.
Συμβουλές μεταφύτευσης
Λίγο πριν μεταφυτευτούν τα φυτά γίνεται προσθήκη του λιπάσματος και ακολουθεί φρεζάρισμα/παράχωμα για την ενσωμάτωση του. Τα νεαρά φυτά πρέπει να μεταφυτεύονται όταν ο πρώτος ανθοφόρος οφθαλμός (μάτι), είναι μόλις ορατός στην κορυφή του φυτού. Αν καθυστερήσουμε πέρα από το στάδιο αυτό, αναπτύσσονται πιο δύσκολα στη νέα τους θέση. Εμπειρικά γίνεται όταν αποκτήσει το φυτό 6-8 πραγματικά φύλλα. Πριν μεταφυτεύσετε τα φυτά σας, μπορείτε να τα σκληραγωγήσετε’ για μια εβδομάδα, ελαττώνοντας το νερό του ποτίσματος και σε ποσότητα αλλά και σε συχνότητα. Αυτό βοηθά τις ρίζες ν’ αντέξουν το μεταφυτευτικό σοκ. Μπορείτε επίσης να βοηθήσετε, επιλέγοντας η μεταφύτευση να γίνει σε συννεφιασμένη ημέρα ή αργά το απόγευμα.
Καλλιεργητικές φροντίδες
Στην αρχή της φύτευσης καλό είναι το νερό να χορηγείται σε πολλές μικρές δόσεις ώστε να διατηρείται μια καλή σταθερή ισορροπία. Όταν είναι συννεφιασμένος και υγρός ο καιρός τα ποτίσματα μειώνονται ανάλογα. Η λίπανση αρχίζει να εφαρμόζεται 4 εβδομάδες μετά τη βλάστηση. Συνίσταται λίπανση πλούσια σε κάλιο, φώσφορο και άζωτο. Η πιπεριά μπορεί να καλλιεργηθεί σε πολλά εδάφη, αποδίδει όμως καλύτερα σε ελαφρά, βαθιά, αποστραγγιζόμενα, πλούσια σε οργανική ουσία και γόνιμα εδάφη. Αρχικά το φυτό αναπτύσσεται μονοστέλεχο (σχηματίζει κορμό, στη συνέχεια διακλαδίζεται (δηλ. χωρίζεται), σχηματίζοντας 2 βλαστούς. Η διεργασία αυτή συνεχίζεται και έτσι το φυτό ελεύθερο, παίρνει θαμνώδη μορφή. Το φυτό της πιπεριάς έχει εύθραυστους βλαστούς γι’ αυτό χρειάζεται υποστύλωση είτε με σπάγγους είτε με καλάμια. Για να ενθαρρυνθεί φυτό σας, να γίνει παραγωγικό, στην αρχή της καλλιέργειας συγκομίστε λίγο νωρίτερα από τη πλήρη ωρίμανση. Αργότερα όταν το φυτό σας πλησιάζει στο τέλος της παραγωγικής περιόδου μπορείτε να αφήσετε να ωριμάσουν λίγο περισσότερο οι καρποί πριν από τη συγκομιδή. Όσο πλουσιότερο δείχνει το χρώμα γενικά, τόσο πιο ώριμοι θα είναι οι καρποί. Στη συγκομιδή κόβετε τις πιπεριές από τη κορυφή τους. Τραβώντας τις με δύναμη, μπορεί να βλάψετε τα εύθραυστα κοτσάνια και τις ρίζες.
Πηγή: www.gemma.gr