USP 1
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 300 €

27 Δεκεμβρίου, 2014

Καλλιεργητικές οδηγίες για τα αρωματικά φυτά

Καλλιεργητικές οδηγίες για τα αρωματικά φυτά

Τι προσέχω πριν και μετά τη φύτευση;
• Προετοιμασία εδάφους και λίπανση
Το έδαφος πρέπει να καλλιεργείται βαθιά και να γίνεται προσθήκη οργανικής ουσίας ή ακόμα καλύτερα οργανικού λιπάσματος, ειδικού για αρωματικά φυτά. Η χύμα κοπριά θα πρέπει να αποφεύγεται διότι έχουν παρατηρηθεί προβλήματα με άλατα, ζιζάνια ή ασθένειες.


• Άρδευση
Επειδή οι συγκομιδές και τα κορυφολογήματα είναι συνεχή, το πότισμα γίνεται συχνά. Το καλύτερο σύστημα που μπορούμε να έχουμε είναι αυτό με σταγόνες (στάγδην) γιατί εξασφαλίζει μόνιμη υγρασία και κάνει οικονομία στο νερό.
• Ζιζάνια
Για την καταπολέμηση των ζιζανίων πρέπει να γίνεται συχνό σκάλισμα και βοτάνισμα. Στην αρχή της καλλιέργειας, αν πρόκειται για επαγγελματική συγκομιδή, συχνά παρατηρείται η χρήση ζιζανιοκτόνων.
• Συγκομιδή και συλλογή φρέσκων βλαστών
Στα φρέσκα αρωματικά συνήθως επιλέγονται οι φρέσκες κορυφές μήκους 15-25 cm, οι οποίες συχνά γίνονται δέσμες και αφήνονται προς ξήρανση. Τα αρωματικά μετά τη συγκομιδή μπορούν να τοποθετηθούν στο ψυγείο σε θερμοκρασία συντήρησης. Ο βασιλικός όμως πρέπει να μπει σε θερμοκρασία 8-10 βαθμών Κελσίου, γιατί είναι ευαίσθητος και μαυρίζει εύκολα.
Συνοπτικός οδηγός φύτευσης κυριότερων αρωματικών φυτών
Μαϊντανός
Τέσσερις είναι πιο γνωστές ποικιλίες για την καλλιέργεια του μαϊντανού. Ο απλός, ο σγουρός, ο πλατύφυλλος και αυτός που καλλιεργούμε για το ρίζωμα του.
Φύτευση: Με απευθείας σπορά ή με σπορόφυτα 6-8 εβδομάδων, μία βδομάδα περίπου μετά το τελευταίο παγετό της άνοιξης. Διατηρήστε αποστάσεις 20-25 cm περίπου.
Ανάπτυξη: Στον ήλιο αλλά σε ημισκιά.
Κόλιανδρος
Τα φύλλα του έχουν μια ξεχωριστή γεύση όπως και οι σπόροι του, που χρησιμοποιούνται ως μπαχαρικό.
Φύτευση: Με απευθείας σπορά, μία ή δύο βδομάδες περίπου μετά το τελευταίο παγετό της άνοιξης και πάλι στο τέλος του καλοκαιριού.
Ανάπτυξη: Στον ήλιο και σε πολύ θερμές περιοχές σε ημισκιά.
Μυρώνι
Τα φύλλα του μοιάζουν με μαϊντανό σε εμφάνιση και γεύση, θυμίζουν και λιγάκι το γλυκάνισο.
Φύτευση: Με απευθείας σπορά ή με σπορόφυτα, περίπου τρεις έως τέσσερις εβδομάδες πριν από τον τελευταίο παγετό της άνοιξης και πάλι στα τέλη του καλοκαιριού. Διατηρήστε αποστάσεις περίπου 15-20 cm.
Ανάπτυξη: Προτιμά σκιερά μέρη.
Άνηθος
Αρωματικό που συνδυάζεται άψογα με ψάρια, τυριά και πιάτα λαχανικών.
Φύτευση: Με απευθείας σπορά, πέντε ή τέσσερις εβδομάδες πριν από τον τελευταίο παγετό της άνοιξης. Διατηρήστε αποστάσεις περίπου 15-20 cm.
Ανάπτυξη: Ευδοκιμεί σε ηλιόλουστες θέσεις.
Σχοινόπρασο
Έχει πικάντικη γεύση και θυμίζει ελαφρά τα φύλλα του χλωρού κρεμμυδιού.
Φύτευση: Με απευθείας σπορά ή με σπορόφυτα περίπου τέσσερις εβδομάδες πριν από τον τελευταίο παγετό της άνοιξης. Διατηρήστε αποστάσεις περίπου 20-25 cm. Κάθε δύο με τέσσερα χρόνια αραιώνετε τις συστάδες που θα έχουν δημιουργηθεί.
Ανάπτυξη: Στον ήλιο αλλά στην ημισκιά.
Πηγή: www.gemma.gr